Rotterdam: Eerste Nederlandse stad met gratis menstruatieproducten op scholen

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

In een gezamenlijk initiatief met het Armoedefonds heeft Rotterdam, als eerste stad in Nederland, besloten om op grote schaal gratis menstruatieproducten beschikbaar te stellen via scholen. Dit initiatief is een belangrijke stap in de strijd tegen armoede en bevordert gelijke kansen. Hierdoor hoeven leerlingen van 215 basisscholen en 80 middelbare scholen geen lessen meer te missen.

Menstruatiearmoede onder jonge vrouwen

Uit onderzoek blijkt dat één op de tien jonge vrouwen tussen 12 en 25 jaar geen geld heeft om menstruatieproducten te kopen. In Rotterdamse scholen komt dit neer op meer dan 2.100 leerlingen in het basisonderwijs (groep 7 en 8) en op middelbare scholen. Een deel van deze leerlingen mist hierdoor soms schooldagen, wat hun schoolprestaties kan beïnvloeden.

De oplossing: Gratis menstruatieproducten op scholen

Door menstruatieproducten als standaard onderdeel op de toiletten van scholen beschikbaar te stellen, wordt voorkomen dat leerlingen lessen missen of zich tot schadelijke alternatieven wenden, zoals het hergebruiken van maandverband. Dit initiatief draagt ook bij aan het doorbreken van het taboe op menstruatie door deze producten te normaliseren, net zoals zeep en toiletpapier.

Educatie en bewustwording

Scholen kunnen bij het Armoedefonds het ‘Menstruatie Informatieboekje’ aanvragen, een educatief hulpmiddel gericht op leerlingen van groep 7/8 van het basisonderwijs en de brugklas van het voortgezet onderwijs. Het boekje helpt om het onderwerp menstruatie bespreekbaar te maken en om het taboe op menstruatie en armoede te doorbreken. Het boekje is ontwikkeld door Menstrucation, in opdracht van het Armoedefonds. Menstrucation verzorgt ook gastlessen op scholen over menstruatie.

Financiering en ondersteuning

De kosten voor het programma bedragen €82.000 per jaar. Het initiatief wordt ondersteund door CityLab010 en het Armoedefonds en Menstrucation adviseren scholen over het thema. Het beschikbaar stellen van gratis menstruatieproducten op scholen is een uitvoering van een raadsmotie die in 2022 breed werd ondersteund.

Reacties

Penny van Laarhoven, van Stichting Armoedefonds, liet weten: “Het Armoedefonds is blij met de samenwerking met de gemeente Rotterdam. Door menstruatieproducten op scholen gratis beschikbaar te stellen zetten we een belangrijke stap bij het aanpakken van menstruatiearmoede en het bevorderen van eerlijke kansen voor alle leerlingen.”

De wethouders Kasmi (Onderwijs) en Mohamed-Hoesein (Armoedebestrijding) van Rotterdam hebben het eerste pakket menstruatieproducten op basisschool De Parel uitgereikt. Wethouder Mohamed-Hoesein benadrukte dat dit initiatief een direct gevolg van armoede aanpakt en helpt om moeilijke onderwerpen als menstruatie en armoede bespreekbaar te maken. Wethouder Kasmi voegde eraan toe dat geen enkele leerling nu nog lessen hoeft te missen vanwege het niet kunnen veroorloven van menstruatieproducten. Hij hoopt dat andere gemeenten dit voorbeeld zullen volgen.