Speciale ceremonie Koninklijke Landmacht op Plein 1940 in Rotterdam

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Op donderdag 14 maart vindt er een bijzondere ceremonie plaats op Plein 1940 in Rotterdam. Tijdens dit evenement leggen 50 militairen van de Koninklijke Landmacht, specifiek behorend tot het Regiment Verbindingstroepen, hun eed of belofte af.

Historische betekenis

Het Regiment Verbindingstroepen heeft een bijzondere band met Rotterdam. In mei 1940 leverden zij strijd op een steenworp afstand van Plein 1940. Tijdens de beëdiging houdt elke militair het vaandel van de eenheid vast, waarop ‘Rotterdam 1940’ is geborduurd. In die tijd verdedigden zij de Rotterdamse Koningsbrug tegen de oprukkende Duitse militairen.

De ceremonie

De ceremonie start om 15:00 en is openbaar en vrij toegankelijk. De militairen, die aan het begin van hun carrière staan, leggen de eed of belofte af in het bijzijn van collega’s en familie. Door deze handeling worden de militairen onderdeel van een lange traditie. Elke militair belooft of zweert trouw aan de koning, gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de krijgstucht.

Het Regiment Verbindingstroepen

Het Regiment Verbindingstroepen speelt een cruciale rol in militaire operaties. Communicatie is van vitaal belang en deze troepen leggen radio- en internetverbindingen aan om dit mogelijk te maken. Het Regiment Verbindingstroepen viert dit jaar haar 150-jarig jubileum. Ze ontvingen op 15 februari het Bronzen Schild, de hoogste eenheidsonderscheiding die landmachteenheden kunnen ontvangen.

Wereldwijde aanwezigheid

Naast hun betrokkenheid in Rotterdam, waren de verbindingsafdelingen ook actief in onder meer voormalig Nederlands-Indië, Bosnië, Irak, Kosovo, Korea, Libanon, Mali en Afghanistan. Vandaag de dag zijn de militairen nog steeds actief in verschillende delen van de wereld, waaronder Litouwen en Irak.