Levensgevaarlijke rit over meerdere snelwegen; politie zoekt getuigen

20 dagen geleden gepubliceerd

Een 28-jarige Rotterdammer heeft zondagmiddag talloze automobilisten in gevaar gebracht met zijn levensgevaarlijke rijgedrag. Hij probeerde ook motoragenten aan te rijden. De politie is op zoek naar getuigen van deze dollemansrit.

Gevaarlijke achtervolging

Rond 13.00 uur reed een motoragent op de A16 vanuit zuid richting noord ter hoogte van de Brienenoordbrug. Daar zag hij een zwarte Mercedes met een zeer hoge snelheid rijden over de rijstrook die alleen voor vrachtwagens is. De agent zette de achtervolging in, maar ondanks een snelheid van 235 km/u kon hij de auto niet bijhouden. De Mercedes haalde op deze snelheid zowel via links als via rechts andere auto’s in, en reed over de vluchtstrook en verdrijvingsvlakken.

Snelheden boven de 200 km/u

De Mercedes reed via de A16 naar de A20 richting Hoek van Holland. Zelfs op een 80 km traject waar het op dat moment druk was met verkeer, bleef hij ver boven de 200 km/u rijden en haalde links en rechts andere auto’s in. Meerdere auto’s moesten uitwijken om een aanrijding te voorkomen.

Bescherming van de veiligheid

Omdat er andere eenheden en een politiehelikopter onderweg waren, besloot de motoragent de achtervolging te staken voor zijn eigen veiligheid en die van het andere verkeer. De Mercedes nam de afslag Vlaardingen en reed de Broekpolderweg op om te keren. Hij reed vervolgens op hoge snelheid richting een motoragent die moest uitwijken naar de berm ter bescherming.

Gevaar voor fietsers

Vervolgens reed de Mercedes een fietspad op de Broekpolderweg op waar op dat moment twee fietsers reden die eveneens moesten uitwijken om niet door de Mercedes aangereden te worden. De politie komt graag in contact met deze fietsers voor een verklaring.

Beëindiging van de achtervolging

De dollemansrit ging vervolgens via de A20 over de A13 richting Den Haag over de A4, waar de auto werd ‘opgepikt’ door de politiehelikopter. De achtervolging eindigde op de A10 toen het voertuig tot stilstand kwam omdat het zonder brandstof kwam te staan.

Arrestatie van de bestuurder

De 28-jarige bestuurder is aangehouden voor poging tot doodslag en gevaarlijk rijgedrag. De auto is in beslag genomen en het rijbewijs is ingevorderd. De bestuurder was niet onder invloed van drugs of alcohol.

Oproep aan getuigen

De politie komt graag in contact met mensen die getuige zijn geweest van dit rijgedrag. Ook beelden van dashcams zijn welkom in het onderzoek. Was u zondagmiddag 7 april getuige of heeft u beelden, dan vragen wij u contact op te nemen via 0900-8844 en te vragen naar de Opsporing Rotterdam-Oost.