Koning benoemt E. Baris tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

10 maanden geleden gepubliceerd

Koning Willem-Alexander heeft op zaterdag 23 september E. Baris benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De Koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door locoburgemeester Robert Simons van Rotterdam. Baris (1946) ontving de onderscheiding vanwege zijn inspanningen om de nalatenschap van keramist Pablo Rueda Lara voor Nederland te behouden.

Behoud nalatenschap Pablo Rueda Lara

Na het onverwachte overlijden van de kunstenaar in 1993, bleek er geen overzicht van zijn werk te zijn. Het was onduidelijk waar al zijn kunstwerken zich bevonden. Baris heeft zich ingezet om het oeuvre van Lara te lokaliseren en te archiveren. Hij heeft ruim 500 keramische beelden bij particulieren en musea in binnen- en buitenland weten te achterhalen.

Tentoonstellingen en museum

Jarenlang organiseerde Baris kleine tentoonstellingen met eigentijdse onderwerpen, zoals homoseksualiteit. In 2017 volgde een grote overzichtstentoonstelling, die in een paar maanden tijd ruim drieduizend bezoekers trok. Daarnaast realiseerde Baris een museum in de geboorteplaats van Rueda Lara, Castillo de Locubin in Spanje.

Pablo Rueda Lara

Pablo Rueda Lara, geboren in 1945 in Spanje, kwam als 24-jarige naar Rotterdam. Hij studeerde af aan de Academie voor Beeldende Kunsten als keramist. Hij werd een meester in trompe l’oeil; hij toverde keramiek om tot textiel, papier of marmer. Rueda Lara exposeerde onder meer in de Verenigde Staten, Duitsland, Ierland en Spanje. Zijn werk is opgenomen in de collectie van Museum Boijmans van Beuningen.

Orde van Oranje-Nassau

De Orde van Oranje-Nassau werd in 1892 ingesteld en heeft sinds 1996 zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Personen komen voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau in aanmerking als ze zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.