Koning en Staatssecretaris Van der Maat bezoeken MINDbase Rotterdam

3 maanden geleden gepubliceerd

Zijne Majesteit de Koning en staatssecretaris Van der Maat van Defensie zullen op woensdagmiddag 13 maart een werkbezoek brengen aan MINDbase van het Commando Materieel en IT (COMMIT). MINDbase is een innovatiehub waar ideeën en producten voor Defensie worden ontwikkeld.

MINDbase: Innovatiehub voor Defensie

MINDbase is gevestigd op de RDM-Campus in een voormalige scheepswerfloods in de haven van Rotterdam. Hier zijn ook startups en onderwijsinstellingen gevestigd. Het bezoek begint met een masterclass waarin verschillende use cases van innovaties die de krijgsmacht momenteel ontwikkelt, worden gepresenteerd. De focus ligt op de integratie van AI en de relatie met personeel en het operationeel optreden van de krijgsmacht.

Praktijkvoorbeelden van Innovaties

Na de masterclass krijgen de Koning en staatssecretaris Van der Maat praktijktoepassingen te zien. Een van deze toepassingen is een voertuig dat op afstand wordt bestuurd door middel van telepresence via een virtual-realitybril. Een andere innovatie is robothond Spot, die complexe taken kan uitvoeren op moeilijk toegankelijke plaatsen. Spot kan bijvoorbeeld traplopen en met een manipulatorarm deuren openen en andere handelingen verrichten.

Ontwikkelingen in Wapensystemen

Na de demonstraties worden Koning Willem-Alexander en de staatssecretaris meegenomen in de ontwikkelingen op het gebied van de ‘High Energy Laser’, een wapensysteem dat in de toekomst drones efficiënt uit de lucht kan halen. Ook wordt er dieper ingegaan op het gebruik van data en AI-toepassingen.

Het bezoek van de Koning en de staatssecretaris is onderdeel van de reguliere werkbezoeken die zij afleggen om de effecten van het beleid te zien.

Related news