Getroffen ouders en jongeren toeslagenschandaal ontvangen in Rotterdamse Stadhuis

3 maanden geleden gepubliceerd

Op 19 maart 2024 ontvingen burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Natasha Mohamed-Hoesein van de gemeente Rotterdam een groep ouders en jongeren die getroffen zijn door het toeslagenschandaal. De ontmoeting vond plaats in de Burgerzaal van het Stadhuis. Rotterdam is de gemeente met de meeste gedupeerde ouders en kinderen van het toeslagenschandaal. De gemeente benadrukt het belang van erkenning en dialoog met de gedupeerden.

Bijeenkomst als eerste stap naar erkenning

De bijeenkomst was een intieme gelegenheid, gepresenteerd door Eloah Udenhout, waarbij een kleine groep slachtoffers was uitgenodigd. Onder hen waren ouders en hun kinderen, die nu jongvolwassenen zijn en dagelijks de gevolgen van het schandaal ervaren. Tijdens deze besloten bijeenkomst bespraken zij het leed dat hen was aangedaan met burgemeester Aboutaleb en wethouder Mohamed-Hoesein.

Erkenning van persoonlijke verhalen

Wethouder Mohamed-Hoesein benadrukte het belang van erkenning van de persoonlijke verhalen van de gedupeerden. “Elke gedupeerde heeft een eigen verhaal. Dat raakt mij en ik voel een grote verantwoordelijkheid. Ik vind het belangrijk om alle persoonlijke verhalen te erkennen,” zei ze. Tijdens de bijeenkomst erkende ook burgemeester Aboutaleb dat de overheid veel leed heeft veroorzaakt voor een grote groep Rotterdammers.

Waardevolle gesprekken en toekomstige plannen

Burgemeester Aboutaleb deelde zijn persoonlijke ervaringen over hoe de macht van de overheid de burger raakt, wat zichtbaar de aanwezigen raakte. Voor de ouders en jongvolwassenen was het waardevol om hun verhaal te kunnen doen aan de burgemeester en te worden erkend. Wethouder Mohamed-Hoesein plant in de komende periode gesprekken met gedupeerden, hulpverleners en partners en onderzoekt de mogelijkheden om deze bijeenkomst een waardevol vervolg te geven.