Rotterdam ontvangt 8,7 miljoen van het Rijk voor versnelde bouw flexwoningen

7 maanden geleden gepubliceerd

De gemeente Rotterdam en het Rijk hebben een subsidie van 8,7 miljoen euro toegezegd gekregen voor de bouw van 1.125 flexwoningen in het sociale huursegment, aldus de Gemeente Rotterdam. De afspraken zijn gemaakt om de komst van 2.000 flexwoningen in Rotterdam te versnellen. De ondertekening van de afspraken vond plaats op donderdag 14 september 2023, door minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen).

Drempels weggenomen

Projecten voor flexwoningen met een sociale huur waren voorheen vaak moeilijk te financieren. Deze afspraken met het Rijk verwijderen een belangrijk obstakel voor corporaties en initiatiefnemers om te starten met de bouw van flexwoningen. Wethouder Zeegers gaf aan dat er, ondanks dat de eerste 84 duurzame flexwoningen al gebouwd zijn, nog veel meer nodig zijn. De afspraken met het Rijk zullen helpen om de bouw te versnellen, wat met name gunstig zal zijn voor startende woningzoekenden en statushouders.

Flexwoningen voor jonge starters

De gemeente Rotterdam zet sterk in op de komst van flexwoningen via het StartR initiatief. Deze huizen zijn bedoeld voor jonge starters en dringend woningzoekenden uit de omgeving, zoals afgestudeerden en werkende jongeren tot 28 jaar. Maximaal een derde van de flexwoningen wordt gereserveerd voor statushouders.

Prefabricage versnelt bouw

Flexwoningen zijn sociale huurwoningen die voornamelijk in een fabriek worden gebouwd (prefabricage). Hierdoor kunnen ze snel op verschillende locaties in de stad worden geplaatst. Tijdens het wonen in een flexwoning blijft de opbouw van wachttijd voor een vaste huurwoning doorgaan, waardoor de doorstroom bevorderd wordt.

Voor meer informatie, bezoekt u de website van StartR.

Related news