Rotterdam. Protected: Samen strijden voor digitale weerbaarheid

6 maanden geleden gepubliceerd

Rotterdam. Protected is een project met als doel Rotterdam digitaal veiliger te maken. Dit project is ontstaan door de gedeelde Rotterdamse mentaliteit ‘niet lullen maar poetsen, liever samen dan alleen’. Het is een samenwerking tussen ESET, Veiligheidsalliantie Regio Rotterdam, HackShield, politie Rotterdam, gemeente Rotterdam en Sparta Rotterdam. Deze partijen streven naar een stad waar iedereen, ongeacht leeftijd of achtergrond, beschermd en versterkt toegang heeft tot de digitale wereld.

Activiteiten en betrokkenheid

Het project organiseert onder andere leuke, informatieve en interactieve middagen voor de jeugd uit Rotterdam. Zo wordt het spel ‘HackShield’ gespeeld, waarin jongeren leren hoe ze met online gevaar om moeten gaan. Jeugdagenten van de politie Rotterdam zijn betrokken bij de activiteiten, en er wordt ook een stadiontour door het Sparta stadion aangeboden.

Aandacht voor oudere Rotterdammers

Naast de jeugd richt het project zich ook op de oudere Rotterdammers. Een van de activiteiten is het tonen van een film, gemaakt door de Veiligheidsalliantie Regio Rotterdam, waarin de kijker steeds voor een dilemma wordt geplaatst in situaties van digitale criminaliteit.

Bewustwording en weerbaarheid

Dave Maasland van ESET benadrukt dat met Rotterdam. Protected. Rotterdammers bewust gemaakt moeten worden van de gevaren die de digitale wereld met zich meebrengt. “We willen Rotterdammers weerbaarder maken tegen die risico’s. Iedereen moet met vertrouwen digitaal mee kunnen doen, en we willen laten zien dat de digitale wereld ook genoeg kansen biedt,” aldus Maasland.

Urgentie van digitale weerbaarheid

De urgentie van digitale weerbaarheid is de afgelopen periode alleen nog maar duidelijker geworden. Uit recent onderzoek van Interpolis blijkt dat de helft van de gezinnen onvoldoende beschermd is tegen cybercriminaliteit. Het initiatief Rotterdam. Protected. is op 1 oktober 2023 gestart en omvat diverse activiteiten die Rotterdammers helpen hun digitale vaardigheden en weerbaarheid te vergroten. De partners van dit project nodigen alle Rotterdammers uit om deel uit te maken van deze beweging naar een veiligere digitale toekomst.