Gemeente Rotterdam zet in op verdubbeling sociaal ondernemen

5 maanden geleden gepubliceerd

De gemeente Rotterdam begint vandaag met een versterkte aanpak op het gebied van social return. Het doel is om het aantal erkende sociaal ondernemingen en grote organisaties die hun inkoopkracht inzetten voor maatschappelijke impact te verdubbelen. Daarnaast krijgen opdrachtnemers meer vrijheid in het invullen van hun social return opdracht, maar zal de gemeente ook strenger toezien op de naleving ervan.

Meer baankansen en ontwikkelmogelijkheden

Deze versterkte aanpak is gericht op het creëren van meer baankansen en ontwikkelmogelijkheden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Volgens Wethouder Versnel (Werk & Inkomen) is het de bedoeling dat iedere Rotterdammer toegang krijgt tot een baan, inclusief mensen met een arbeidsbeperking of degenen die momenteel geen geschikte plek hebben. Hierbij wordt social return ingezet als instrument om dit proces te versnellen.

Verdubbeling van organisaties en ondernemers

De gemeente streeft naar de verdubbeling van ‘ankerorganisaties’, organisaties met een grote inkoopkracht zoals ziekenhuizen, woningcorporaties, onderwijsinstellingen, politie, energiebedrijven en waterschappen. Het doel is dat deze organisaties hun social return waarde verdrievoudigen, van 7 naar 25 miljoen euro. Daarnaast wil de gemeente het aantal erkende sociaal ondernemers verdubbelen van 50 naar 100.

Meer flexibiliteit en creativiteit

De nieuwe aanpak biedt opdrachtnemers meer ruimte om hun social return verplichting in te vullen. Werkgevers die vaste contracten aanbieden worden beloond en er is meer ruimte voor maatwerk en creatieve oplossingen. Tegenover deze flexibiliteit staat een strengere handhaving van de naleving van de social return verplichting.

Voorbeeld van creatieve invulling

Het Rotterdamse marketingcommunicatiebureau 0to9 heeft een aantal mensen met een uitkering in dienst genomen en heeft met een innovatieve aanpak voor de Rotterdamse Douwers gediend als een creatief voorbeeld van de invulling van social return.

Koploper in Nederland

In 2023 realiseerde de gemeente Rotterdam ruim 35 miljoen euro aan social return resultaten en hielp daarmee 3000 mensen aan werk. Nu is het de ambitie van het college om het aantal Rotterdammers in de bijstand te verlagen naar 30.000 tegen het einde van deze collegeperiode. Deze nieuwe aanpak van Social Return is een van de instrumenten om dit doel te bereiken.