Taalnacht tijdens Museumnacht010 in Rotterdam

4 maanden geleden gepubliceerd

De gemeente Rotterdam organiseert op zaterdag 2 maart 2024 de Taalnacht tijdens Museumnacht010. Dit evenement vindt plaats van 18.00 tot 22.00 uur in de Bibliotheek en verschillende musea in de stad.

Doel van de Taalnacht

De Taalnacht is een initiatief om diverse Rotterdammers bij elkaar te brengen en samen Museumnacht010 te ervaren in een programma vol taal en kunst. Cursisten die de Nederlandse taal leren worden tijdens de Taalnacht gekoppeld aan een Museumnacht-bezoeker die zich eenmalig als taalmaatje inzet.

Kunst en taal verbinden

Vanuit de Centrale Bibliotheek maken Museumnacht-bezoekers en taalcursisten samen een stadswandeling en gaan met elkaar in gesprek. Zij bezoeken onder begeleiding twee musea. Cursisten kunnen oefenen met de taal en kennismaken met musea en kunst in de stad. Tegelijkertijd worden Museumnacht-bezoekers geïnformeerd over taal en laaggeletterdheid.

Taalmuseum en dichtkunst

De Centrale Bibliotheek wordt tijdens deze speciale nacht omgetoverd tot een taalmuseum. In samenwerking met dichter Derek Otte en andere Rotterdamse dichters zijn er voordrachten van taalcursisten. Zij hebben in aanloop naar het evenement workshops gevolgd van Rotterdamse taalkunstenaars. De voordrachten worden gegeven in de Bibliotheek en het Maritiem Museum.

Bezoek aan Taalnacht en Museumnacht010

Bezoekers die Museumnacht010 willen bezoeken in combinatie met de Taalnacht krijgen korting. Ze kunnen een ticket aanschaffen voor €10 in plaats van € 19,50 met de kortingscode TAALNACHTxMUSEUMNACHT. Na afloop van de Taalnacht kunnen bezoekers vrij deelnemen aan Museumnacht010.

Programma en locatie

Het evenement vindt plaats in de Centrale Bibliotheek Rotterdam aan de Hoogstraat 110. De inloop start om 18.00 uur met soep en een broodje. Het programma omvat onder meer een welkomstwoord van wethouder Mohamed-Hoesein (o.a. Taal) en dichter Derek Otte, een wandeling naar twee musea en eindigt om 22.00 uur. Daarna kunnen deelnemers op eigen gelegenheid verder met de Museumnacht.

Samenwerkingspartners

De Taalnacht is een samenwerking van de gemeente Rotterdam met Museumnacht010, Bibliotheek Rotterdam, Stichting Lezen en Schrijven, Stichting Walking en Talking, dichter Derek Otte en taalaanbieders Albeda, Sagènn, Alsare en NLtraining. De deelnemende musea zijn het Maritiem Museum, Depot Boijmans van Beuningen, Natuurhistorisch Museum, Wereldmuseum, het Nieuwe Instituut en de Kunsthal Rotterdam.